Over Ilona Sonneveld

Is You staat voor Inspire&Support, maar het staat ook zeker voor mij als persoon, Ilona Sonneveld, woonachtig in Wijk en Aalburg, getrouwd en  Pedagoog.

Mijn oorsprong ligt in Sri Lanka, maar als klein meisje van een maand oud kwam ik met mijn adoptieouders naar Nederland waar ik samen met mijn broer als echte Hollandse opgroeide op het platteland, compleet met boerderij.

Op mijn pad heb ik de nodige hindernissen moeten nemen; verlies, rouw, scheiding, depressie, een weg vol obstakels. Met vallen en gelukkig ook veel opstaan ben ik geworden wie ik nu ben, een enthousiaste, positieve doorzetter. Voor mij was hierdoor al vroeg duidelijk dat ik in mijn leven support voor anderen wil zijn.

Ik heb de studie Pedagogiek afgerond aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Ik had het voorrecht om stage te lopen als ambulant gezinsbegeleider bij Stichting Oosterpoort. Het werken als gezinsbegeleider heeft me niet meer losgelaten. Ik ben o.a. gecertificeerd in oplossingsgericht werken, video-interactiebegeleiding, competentiegericht werken en contextueel werken. Ik ben na het afstuderen als pedagogisch werker op een kinderdagverblijf gaan werken, maar in mijn vrije uren werkte ik zoveel mogelijk als gezinsbegeleider voor gezinnen met een persoonsgebonden budget. Inmiddels werk ik sinds 2012 zelfstandig als gezinsbegeleider. Ik werk vooral in gezinnen waar sprake is van een diagnose, zoals een aan autisme verwante stoornis, NLD, PDD-NOS, persoonlijkheidsstoornis, etc. Daarnaast ben ik (ambulant) begeleider bij BonneVie, een dagbesteding in Wijk en Aalburg. Als vrijwilliger zet ik me ook in als  coach bij Stichting Vluchtelingenwerk en Juvans maatschappelijk werk.

“Ilona Sonneveld lijkt in eerste instantie een jonge meid, maar is wel degelijk een vrouw met diepgaande kennis van zaken”

Omdat ik weet dat ik nooit klaar ben met ontwikkelen heb ik de driejarige cursus Contextueel pastoraat bij Stichting Koinonia afgerond. Het laatste jaar heb ik gewerkt aan mijn scriptie over adoptie in het contextuele kader. Zowel privé als in mijn werk heeft deze opleiding mij weer anders naar mensen en naar het leven leren kijken. Ik ben me door de jaren heen van het volgende bewust geworden: Door verbinding ontstaat er groei. Op een onbewoond eiland kun je misschien even tot rust komen, maar verder gebeurt er niks, het wordt zelfs saai. Misschien zegt de volgende uitspraak van de Joodse filosoof Buber je iets: ‘Ik groei door jou’.  Ik geloof dat ik ontwikkel in de verbinding, de ontmoeting met anderen, we worden zichtbaar door elkaar. Mijn kracht ligt in het vinden en inzetten van krachten bij anderen zodat men zich vrij voelt in verbinding met zichzelf en de mensen om zich heen! Met Is You wil ik zowel voor mensen individueel als voor gezinnen met of zonder PGB een steun in de rug zijn.

Share